Vrhbosanski svećenik vlč. Marko Jukić primio vjerovjesnički blagoslov i križ

Vlč. Jukić odlazi misijski djelovati u Peru, Nadbiskupija Lima

U utorak 22. rujna 2015. u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja u Lugu – Brankovićima, kod Žepča, na večernjoj svetoj misi u 18 sati bilo je vrlo svečano. Nadbiskup vrhbosanski, kardinal Vinko Puljić, okružen s tridesetak svećenika koncelebranata, predvodio je misno slavlje, udijelio vjerovjesnički blagoslov i misijski križ novomu misionaru vlč. Marku Jukiću, koji odlazi misijski djelovati u južnoameričku zemlju Peru, u Nadbiskupiju Lima.

Cijela je večer protekla u znaku misija: kratka misijska predstava prije mise, koju su izveli djeca i mladi pod vodstvom s. Marinele Zeko, liturgijsko pjevanje, kardinalova propovijed, pozdrav župnika vlč. Franje Ivandića na početku i zahvala na kraju mise, pozdrav i čestitka nacionalnog ravnatelja Papinskih misijskih djela BiH don Ivana Štironje, kao i riječi oproštaja vlč. Jukića.

Kardinal Vinko u svojoj je propovijedi govorio o pozivu koji čovjeka prati od početka do kraja života. Osobito je svećenikov život protkan pozivom i odazivom koji nadilaze rodni kraj, župu, biskupiju i zemlju. Posebno je ohrabrio novog misionara na temelju vlastitoga iskustva koje je doživio u vrijeme posjeta Peruu, posvjedočivši da ide služiti siromašnomu narodu, ali kršćanima koji unatoč svojemu siromaštvu radosno žive svoju vjeru i radosno primaju svećenika.

Kardinal je nakon propovijedi izrekao riječi blagoslova nad novim misionarom, blagoslovio križ, koji mu je uručio u znak misijskog poslanja, te mu poklonio Bibliju i čestičnjak za nošenje svete pričesti, koji je dobio kao dar od sv. Ivana Pavla II.

Na kraju misnog slavlja riječi zahvale i čestitke izrekao je župnik vlč. Franjo Ivandić. Nacionalni ravnatelj PMD-a u BiH don Ivan Štironja ponajprije je uputio čestitke kardinalu Vinku i cijeloj nadbiskupiji, koja je ovim činom pokazala da se nije zatvorila u sebe, nego je, unatoč svim svojim poteškoćama i potrebama, dala najviše što se može dati - a to je svećenik, koji će se pridružiti skupini misionara i misionarki Crkve u Hrvata. Uputio je vlč. Jukiću riječi ohrabrenja, čestitao mu i pozdravio ga uime nazočna dijecezanskog ravnatelja PMD-a vlč. Pave Šekerije i ostalih dijecezanskih ravnatelja, misijskih animatora, djelatnika, dobročinitelja i prijatelja misija te mu zaželio Božji blagoslov i sretan put.

Na kraju je riječ pozdrava, zahvale i oproštaja izrekao novi misionar, naglasivši da je zrno misijskog poziva u njegovu srcu tinjalo dug niz godina. Zahvalio je ponajprije dragomu Bogu, koji ga je pozvao, kao i svima onima koji su ga pratili na putu do svećeništva, od roditelja i rodbine, preko svećenika i poglavara u sjemeništu i bogosloviji, do kardinala Vinka, koji mu je dopustio da može otići u misije i udijelio mu svoj pastirski blagoslov. Obećao je molitve svima i zamolio prisutne da ga prate svojim molitvama na misionarskom putu.

Vlč. Marko Jukić pridružuje se našemu misionaru mons. Dragi Balvanoviću, svećeniku Banjolučke biskupije, koji od 1987. djeluje u Župi sv. Leopolda Mandića, Nadbiskupija Lima, u Južnoj Americi. Mons. Balvanović, uza svoje župničke obveze u spomenutoj župi, vodi pastoralnu brigu za hrvatske iseljenike pri Hrvatskom pastoralnom vikarijatu u Limi, a od 2003. delegat je za Hrvate u Južnoj Americi. Uz to, bavi se i pisanjem. Objavio je nekoliko knjiga na hrvatskom i španjolskom jeziku. Brojna svoja iskustva iz susreta sa svojim sunarodnjacima i vrlo zanimljive priče objavio je u svojoj knjizi Peru – puti, običaji, sudbine (posljednje, četvrto nadopunjeno izdanje izišlo je u Zagrebu, "GK", 2013.).

Marko Jukić je rođen 9. veljače 1989. god. u Doboju, kao četvrti od pet sinova, od roditelja Nike i Ljubice rođ. Matković. Kršten je 26. veljače 1989. u Župi Lug – Brankovići. Osnovnu je školu završio u Donjem Lugu i Ozimici (1995. – 2003.), sjemenišnu gimnaziju u Travniku (2003. – 2007.) te filozofsko-teološki studij na Vrhbosanskoj katoličkoj teologiji – KBF-u u Sarajevu, gdje je diplomirao. Sveti red đakonata primio je 2. prosinca 2012., a svećeništva na svetkovinu sv. Petra i Pavla, 29. lipnja 2013., po rukama nadbiskupa vrhbosanskog Vinka Puljića.

Nakon mlade mise 28. srpnja u rodnoj župi vršio je službu župnog vikara u sarajevskoj Župi Stup (2013. – 2014.) te službu ekonoma odgajatelja u Nadbiskupijskom sjemeništu "Petar Barbarić" u Travniku, gdje je bio i voditelj internata (2014. – 2015.). Bilo mu sretno i s Božjim blagoslovom!