SUSRETI SVEĆENIKA VRHBOSANSKE NADBISKUPIJE PO ARHIĐAKONATIMA

U srijedu 25. veljače 2015., u amfiteatru Dječačkog sjemeništa u Travniku, održan je prvi u nizu od ovogodišnjih susreta svećenika Vrhbosanske nadbiskupije po arhiđakonatima. Ovaj susret je okupio pedesetak svećenika iz Gučogorskog arhiđakonata, koji inače obuhvaća tri dekanata: Travnički, Bugojanski i Žepački. Tema susreta je bila Sinoda Vrhbosanske nadbiskupije.

Susret je započeo u 10 sati, a predsjedao je mons. prof. dr. Pavo Jurišić, Gučogorski arhiđakon. Zatim se nazočnima obratio domaćin susreta vlč. mr. Željko Marić, rektor sjemeništa, koji je u prigodnom govoru pozdravio sudionike te ih ukratko podsjetio na povijest Gučogorskog arhiđakonata, kao i uopće na povijest katoličanstva u Travničkom kraju.

Radni dio susreta se sastojao od tri točke: Prvo su trojica dekana podnijeli kratke izvještaje o tijeku sinodskih aktivnosti u svojim dekanatima. Generalno zapažanje bi se moglo predstaviti na način da pozitivnih pomaka sigurno ima: vjernici se rado mole za uspjeh Sinode, a i sami se svećenici trude u oživljavanju sinodskih aktivnosti u svojim župama. Međutim, pri tome se spominju i brojni problemi, koji se po sebi moguće tiču i samog mentaliteta našeg čovjeka. Naime, mnogi vjernici ne pokazuju neki veći interes i spremnost u uzimanju aktivnijeg udjela u procesu promišljanja i planiranja budućnosti ove mjesne Crkve. Premda rado sudjeluju u životu Crkve, kad je u pitanju neko ozbiljnije promišljanje i planiranje, on bi radije da im se jednostavno kaže što im je i kako činiti, bez toga da oni moraju nešto odlučivati. Također, kao problem se pokazuje i tendencija da naši vjernici rado razgovaraju o problemima općenito, ali ne i o problemima na osobnoj razini. Na primjer, rado će razgovarati o problemima suvremenih obitelji, ali ne toliko i o problemima svojih vlastitih obitelji. Počesto je slično i s drugim temama … Naravno, pozitivnih primjera među vjernicima uvijek ima, međutim, bilo bi dobro da se i onaj vjernički prosjek malo bolje i više angažira. U ovom smislu, nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić tijekom susreta je primijetio da vjernicima počesto nedostaje jedan adekvatan religiozni rječnik. Naime, naši ljudi međusobno malo razgovaraju o religioznim temama, a o istima slabo i čitaju. Premda oni u svojim srcima nose vjeru, i usprkos tome što pretežito ispravno razaznaju što je to dobro, a što nije, uslijed nedostatka adekvatnog rječnika teško im je voditi složenije razgovore o vjerskim temama.
Druga točka dnevnog reda odnosila se na predstavljanje treće sinodske ankete, koja je namijenjena isključivo svećenicima. Navedena anketa sadrži dvadeset i devet pitanja, međusobno svrstanih u četiri područja: 1) Služba i komunikacija; 2) Svetost svećeničkog poziva; 3) Egzistencijalno-materijalna pitanja; i 4) Strateške aktivnosti i odluke. Nazočni svećenici su tijekom susreta popunjavali anketne listiće na licu mjesta.

Treća točka dnevnog reda se odnosila na „razno“. Pod njom se najviše razgovaralo o najavljenom apostolskom pohodu pape Franje Sarajevu u mjesecu lipnju. Kardinal Puljić je izvijestio sudionike o tijeku priprema te o intenzivnim aktivnostima koje se poduzimaju u ovom kontekstu.

Nakon radnog dijela susreta bilo je upriličeno zajedničko Misno slavlje na kojem su sudjelovali i sjemeništarci, kao i brojni travnički vjernici. Misno slavlje je predvodio kardinal Puljić, koji je tom prilikom uputio i prigodnu pastirsku riječ, podsjećajući na bogatu duhovnu tradiciju Travničkog sjemeništa, kao mjesta gdje su stasala dvojica Slugu Božjih.

Domaćin susreta, vlč. Marić je nakon Mise pozvao svećenike na zajednički ručak. Bila je to lijepa prilika, ne samo za okrepu, nego i za nastavak razgovora, kao i bratsko druženje.

Idući susret će se održati 4. ožujka u Močilima – Sijekovac (Plehanski arhiđakonat). (kta/m.b.)

Pogledajte fotografije