SUSRET BISKUPA BK BiH SA SJEMENIŠTARCIMA I ODGOJITELJIMA TRAVNIČKOGA SJEMENIŠTA

U sjemeništu se odgaja 41 sjemeništarac, od kojih su 29 kandidati Vrhbosanske nadbiskupije, 8 Mostarsko-duvanjske i 4 Banjolučke biskupije

U četvrtak, 30. listopada 2014., nakon susreta dekana s područja Bosne i Hercegovine u prostorijama Nadbiskupijskog sjemeništa Petar Barbarić u Travniku, biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine: nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, biskup banjolučki i predsjednik BK BiH mons. Franjo Komarica, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Ratko Perić, vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić, pomoćni biskup banjolučki mons. Marko Semren susreli su se sa sjemenišnom zajednicom u sjemenišnoj dvorani Josip Stadler. Prisutne je na početku srdačno pozdravio rektor sjemeništa mr. don Željko Marić koji je potom riječ prepustio odgojiteljima: prefektu don Josipu Salapiću, duhovniku don Pavi Šekeriji, te ekonomu i pomoćniku u odgoju don Marku Jukiću. Odgojitelji su, svaki iz svoje odgojne perspektive, iznijeli svoja mišljenja o trenutnom stanju u sjemenišnoj zajednici, te je iznesen podatak da u sjemeništu trenutno stanuje i odgaja se 41 sjemeništarac, od kojih su 29 kandidati Vrhbosanske nadbiskupije, 8 Mostarsko-duvanjske biskupije i 4 Banjolučke biskupije. Također je istaknuto da su više od polovice Vrhbosanskih kandidata iz Ramskoga dekanata, odnosno iz župa Presvetoga Srca Isusova Prozor i Svetoga Ivana Krstitelja Uzdol. Nakon odgojiteljskih mišljenja, svoje su poglede na odgoj iznijeli i svi prisutni biskupi, koji su težište stavili na uzajamno povjerenje među sjemeništarcima i u odnosu sjemeništaraca prema odgojiteljima i obratno. Kao ključni problem sjemeništarci su uglavnom naveli ograničenja u korištenju mobitela i pristupa internetu na srijedu poslijepodne i dane vikenda, na što su biskupi i odgojitelji složili da je sasvim dovoljno za njih, te su ih pozvali na "činjenje manjih žrtvi za veće dobro".

Na kraju susreta rektor mr. don Željko Marić je zahvalio biskupima na odvojenom vremenu i prvome susretu ovakve vrste. Zamolio ih je da ozbiljno razmisle o tome da travnička gimnazija omogući barem jedno odjeljenje koje će biti klasično, te da pošalju još jednoga svećenika kao odgojitelja u travničko sjemenište. Zamolio je također biskupe da mole i pomažu sjemenište u Travniku, te im zahvalio za sve dobro koje su do sada činili. (kta/b.j.)