Roditelji sjemeništaraca aktivno sudjeluju u formaciji na putu do svećeništva

Odgoj na putu do svećeništva zahtjevna je i plemenita zadaća u kojoj sudjeluju i roditelji. Želeći posvijestiti nezamjenjivost roditelja u odgoju, u travničkom sjemeništu organiziran je, 14. studenog,  susret roditelja s Nadbiskupom i odgojiteljima sjemeništa.  U svojim izvješćima, odgojitelji su približili roditeljima organizaciju i cilj života u sjemeništu. Ukazali su na važnost i višeznačnost odgojnih područja, prezentirali uspjehe i probleme te pozvali župnike i roditelja na izravniju suradnju i molitvu za nova duhovna zvanja.

Potaknut višegodišnjim odgojnim iskustvom, Nadbiskup je zahvalio na suradnji  i spremnosti prihvatiti odgovornost za nova duhovna zvanja. Za kvalitetnu formaciju potrebna je uvezanost sjemeništa s obiteljima i župnim zajednicama.

Osvrćući se na poteškoće odgoja u našem vremenu, ukazujući na gubitak i pokidanost komunikacija, pozvao je učiti se razgovarati i u obitelji i u sjemeništu. Otvoreno razgovarati pomaže spoznati sebe, pronaći svoj put, i divno je iskustvo doživjeti da sam saslušan. Sve prisutniji je bijeg od odgovornosti roditelja, koji se očituje i kroz obrambeni stav, i danas roditelji imaju nezamjenjivu ulogu u odrastanju. Potreba je jače roditeljske odgovornosti utemeljene na ljubavi.

Nadbiskup je pozvao sjemeništarce da zavire u sebe, ono što u sebi nose, te iskoriste darove koje im je Bog podario. Osobna suradnja s Bogom, odgojiteljima, roditeljima i župnicima pomaže na putu do svećeništva. Sredstva koja nam je ljudsko stvaralaštvo podarilo (Internet, mobiteli) nam pomažu i njihova svrha nije da nama gospodare. Za mladenačku formaciju važno je naučiti koristiti vrijeme, čuvati zdravlje, i u ljubavi vršiti povjerene dužnosti.

Predvodeći koncelebraciju, u propovijedi, nadahnut primjerom sv. Nikole Tavelića, našeg hrvatskog mučenika, Nadbiskup je pozvao sjemeništarce da traže uzore u vjeri koji će pomoći i biti izazov na putu do svećeništva. Hrabrost u svjedočanstvu vjere je ne samo zahtjev našeg vremena nego evanđelja.

Sjemeništarci predvođeni svojim odgojiteljima priredili  su prigodni recital. Želeći oživjeti spomen na vrhbosanskog svećenika, pjesnika, Izidora Poljaka koji s oduševljenjem pjeva o Božjem pozivu, o važnosti doma i domovine te o ljubavi majke, od različiti njegovih pjesama, komponirali su prigodni recital „Planite bijeli ognjevi duše“.

Pogledajte fotografije