Projekt biciklističkog povezivanja Travnika, Klobuka i Metkovića

"Ono malo više"
Duhovno pustolovna poveznica p. Ante Gabrića i Petra Barbarića
Travnik-Klobuk-Metković
16.10-19.10.2014.

(uoči 100. rođendana o. Ante Gabrića)

Projekt biciklističkog povezivanja Travnika, Klobuka i Metkovića, kao mjesta poveznica dvaju budućih isusovačkih blaženika o. Ante Gabrića i Petra Barbarića, Udruga Kristov Stol osmislila je još 2011. godine, kada je u veljači tim stručnjaka obišao čitavu tada planiranu trasu, uspostavio kontakte sa lokalnim župnicima i biciklističkim klubovima, ali zbog nedovoljno interesa od strane biciklista, projekt te godine nije realiziran. 

Nakon uspješno organizirane Međunarodne biciklijade "Marija Zvijezda", prigodom papine kanonizacije iz 7 smjerova prema Banja Luci 1-4. svibnja 2014, ostvarena je mreža suradničkih biciklističkih klubova u Hrvatskoj i BiH, te je 2014. u suradnji s novoosnovanim BK Metković, a uoči 100. godišnjice Gabrićeva rođenja, ponovo zaživljen isti projekt,s donekle promijenjenom trasom, i nekim novim sadržajima. 

Time bi započeli obilježavanje 100-godišnjice rođenja o. Gabrića (na datum njegova preminuća 1988, koji se točno poklapa s datumom njegova odlaksa u Indiju 50 godina ranije), a istovremeno bismo obilježili i 140. godišnjicu rođenja Petra Barbarića.

Prijedlog trase i programa

Okvirni prijedlog trase bio bi, dnevno otprilike 100 km: 

16.10 - četvrtak 
- dolazak biciklista u Travnik, 
17.10.- petak
sv. misa biciklista u Travniku, obilazak gimnazije i polazak oko 8 h
1.dionica Travnik--Rama(Šćit) - Tomislavgrad noćenje
preko Bugojna

http://www.bikemap.net/en/route/2587951-travnik-mtk-etapa-1/

18.10. -subota
2.dionica Tomislavgrad-Posušje-Grude-Ljubuški-Metković
(zaustavljanje u Klobuku)
Metković - doček(okrijepa) - misa - dodatni sadržaji

http://www.bikemap.net/en/route/2798968-scit-metkovic/

19.10.nedjelja-Metković
misa-obilazak doline Neretve Neretvanskim lađama, zajednički ručak - odlazak
Dionice su duge po cca 100 km s tim da prva ima dva kvalitetna uspona, a druga samo jedan početni, ostalo je spust.

 

Detaljan program sa satnicom

Program biciklijade Travnik-Metković

četvrtak (16. listopada 2014.) - TRAVNIK 
17,00 h - okupljanje i smještaj 
18,30 sati - sv. misa sa sjemeništarcima, 
19,00 h večera, 
20 h - druženje, prezentacije 
22h - počinak

petak (17. listopada 2014) - TRAVNIK - TOMISLAVGRAD

06,30 sati doručak, 
07,30 sati blagoslov biciklista i polazak prema Tomislavgradu, 
kraća zaustavljanja u Bugojnu, Rami
16h - smještaj u Hotelu Tomislav,
17.30h - listopadske pobožnosti i sv. misa u župi sv. Mihaela Arkanđela
19h - druženje sa župljanima nakon sv. mise
22h - počinak 

subota (18. listopada 2014) - TOMISLAVGRAD - KLOBUK - METKOVIĆ

07,30 sati - polazak prema Klobuku i Metkoviću
- priključivanje biciklista iz hercegovačkih biciklističkih klubova 
12.30h  - Šiljevišta - rodna kuća Petra Barbarića, molitva, okrepa i druženje
16.00h  - dolazak u Metković, doček biciklista na Trgu Kralja Tomislava
17,15 h polazak pješice svih biciklista s biciklima na ramenu stepenicama do Crkve Sv. Ilije 
17.25h - Fotografiranje ispred Crkve sa biciklima. 
17.30h - Sv. misa 
18.15h sati smještaj u pastoralnom centru Oca Ante Gabrića
19,30 sati program u Domu kulture (video - tonski zapis o životu Oca Ante 
Gabrića), press konferencija. 
20,45 sati početak večere u pastoralnom Centru Oca Ante Gabrića, druženje..

nedjelja (19. listopada 2014) - METKOVIĆ

08, 00 sati caffe bar „Frankie“, zajednička kava i doručak 
09,00 sv. misa u pastoralnom Centru Oca Ante Gabrića. 
10,00 sati obilazak rodne kuće Oca Ante Gabrića i dr. znamenitosti
11,00 sati  izlet lađama riječnim rukavcima i ručak na lađama. 
13,00 sati oproštaj i povratak svojim kućama

Geslo
"Ono malo više!"
Preuzeto i prema naslovu knjige o p. Anti Gabriću, p. Luke Rađe (FTI, Zg 1993)
Jer: 
"Oni koji se sjećaju o. Gabrića, vjerojatno pamte i njegove riječi, njegov poziv na nesebičnost: "Dajmo Isusu koliko god možemo, i - malo više nego možemo!
...
Tražimo li "tajnu" privlačnosti i svetosti života Ante Gabrića, naći ćemo je bez sumnje u davanju, i to upravo u davanju onog malo više nego možemo."

A te riječi osim duhovnog poticaja, mogu biti i čisto športski, fizički podstrek - savladati prepreke i stići na - cilj! 

 

P. Ante Gabrić i Petar Barbarić - kratke biografije
P. Ante Gabrić
 
"Otac Ante Gabrić (Metković, 18. veljače 1915. – Kalkuta, Indija, 20. listopada 1988.) – hrvatski katolički svećenik, isusovac, misionar, sluga Božji
Rodio se u kršćanskoj obitelji kao deveto dijete. Primljen je u Isusovačko sjemenište u Travniku 1926., gdje je maturirao 1933. Iste godine primljen je u isusovački novicijat. Položio je isusovačke redovničke zavjete i studirao filozofiju u Italiji. Krajem 1938. otišao je kao misionar u Indiju. Godinu dana učio je engleski i bengalski jezik. U misiji Bošonti, zaređen je za svećenika 1943. Posvećuje se misionarskom radu među hindusima, muslimanima i malobrojnim katolicima. Pomaže ljudima u bijedi. Organizirao rižinu banku te na taj način oslobađao siromahe od lihvara. Osnivao je male seoske škole, kapelice, zanatske škole i bolnice. Za udovice hindusa, koje su prognane iz društva, osnovao je dom, a djecu smješta u sirotišta. Pomaže u gradnji koliba, nasipa i putova. Organizirao je prehranu školske djece. Talentiranu djecu, slao je na dodatno školovanje. Osnovao je misijsku postaju „Maria Polli” u Boshontiju s vjerskim, zdravstvenim i humanitarnim ustanovama. Osnovna škola u Kumrokhaliu danas nosi ime "Father Ante Gabrić". Za života je pokrstio na tisuće ljudi. Surađivao je s Majkom Terezom. Umro je 20. listopada 1988. u Kalkuti. Pokopan je po svojoj želji u misijskoj postaji „Mariapolli”. Na sprovodu je bilo oko 20 000 katolika, muslimana i hindusa. Pokopan je s šakom neretvanske zemlje iz Metkovića i s bočicom Jadranskog mora. Pokrenut je postupak, da se proglasi blaženim i svetim."
(http://hr.wikipedia.org/wiki/Ante_Gabri%C4%87)
http://www.ffdi.hr/ante-gabric/
http://www.croatia.org/crown/articles/9639/1/Ante-Gabric-the-Saint-of-Su...)
Nakon gledanja novog DI filma o p. Gabriću (p. Jerko Ban, 2010), koji je u svom požrtvovnom misijskom djelovanju koristio bicikl, kanu, dodatno se iskristalizirala ideja ovog projekta njemu u čast - duhovno pustolovna poveznica Travnik - Metković, od mjesta njegova gimnazijskog školovanja u Bosni i Hercegovini, do mjesta njegova rođenja - u Hrvatskoj, Metkoviću, čija zemlja se nalazi i u njegovu grobu u dalekoj Indiji.  

Tijekom daljeg osmišljavanja projekta, spontano se nametnuo i lik Petra Barbarića, čije tijelo je sahranjeno u Travničkoj gimnaziji, a njegov rodni Klobuk, s novouređenom rodnom  kućom, postao je sastavni dio naše trase i poveznice.

Petar Barbarić 
Petar Barbarić (Šiljevišta, Klobuk kod Ljubuškog, 19. svibnja 1874. - Travnik, 15.4.1897.), isusovački sjemeništarac, sluga Božji, kandidat za sveca.
Rođen je u selu Klobuk (zaselak Šiljevište) kod Ljubuškog u hrvatskoj obitelji devetero djece od pobožnih roditelja. [1] Djetinjstvo je proveo na paši s ovcama uz pobožne knjige. U pučku školu pošao je tek s dvanaest godina, kad je blizu rodnog sela otvorena škola. U dvije godine završio je četiri razreda škole s odličnim uspjehom. Roditelji nisu imali novaca za njegovo daljnje školovanje pa je u Vitini izučio je trgovački zanat. Kao trgovački pomoćnik, primljen je u sjemenište u Travniku sa željom da postane svećenik, uz pomoć bivšeg učitelja Tomislava Vuksana. Živio je vrlo pobožno. Govorio je da će radije umrijeti, nego uvrijediti Isusa. Preveo je s talijanskog jezika na hrvatski, životopis Pavla Kolarića, bjelovarskog isusovca koji je umro u Rimu, na glasu svetosti. Razbolio se od tuberkuloze i umro kao učenik osmog razreda isusovačke gimnazije, položivši redovnički zavjet. Obraćao je grešnike, uveo je u sjemenište pobožnost Srcu Isusovu, a u svojoj rodnoj župi, osnovao je Bratovštinu Gospine krunice. Hrvati u Bosni i Hercegovini i manjim dijelom u Hrvatskoj, utječu se njegovom nebeskom zagovoru. Mnogo kulturnih društava nazvano je njegovim imenom. Pokrenut je postupak za njegovo proglašenje blaženim i svetim. Životopis mu je preveden na više jezika. Zemni ostaci prebačeni su 1998. u novu grobnicu sjemenišne crkve sv. Alojzija u Travniku.
 (http://hr.wikipedia.org/wiki/Petar_Barbari%C4%87)

Temeljna duhovna nakana manifestacije, bila bi molitva za beatifikaciju o. Ante Gabrića, Petra Barbarića, te njihov zagovor za Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. 

Ciljevi projekta
Promicanje štovanja hrvatskih duhovnih uzora 
- p. Ante Gabrić 
- Petar Barbarić
- širokobriješki mučenici

Na sastanku s p. Nagyem, postulatorom kauze sluge Božjega Petra Barbarića (11. siječnja 2011) predloženo je da trasa svakako obuhvati i mjesto rođenja Petra Barbarića, a to je mjesto Klobuk. Njegov rođeni brat fra Marko Barbarić bio je širokobriješki mučenik.

Promicanje pustolovnog turizma u Hrvatskoj i BiH

"Brzorastuća je svjetska zajednica adrenalinskih ovisnika koji često ne pitaju za cijenu svojih užitaka. U njihovim su redovima menadžeri, liječnici, znanstvenici, i ini koji u prirodi liječe stresove, no podosta je i studenata pa i umirovljenika....
Hrvatska kotira kao raj za pustolovne sportove pa ju tako razne nacije i generacije pustolova, sve više pohode zadnjih godina. Zbog idealnih prirodnih uvjeta za razne vidove adrenalinskih aktivnosti i Hrvata je sve više u redovima 'adrenalinaca'....
Poduži bi bio popis što sve priroda u Hrvatskoj nudi i za prohtjeve najekstremnijih. Ipak, turistička branša u nas još nije prepoznala potencijale pustolovnoga turizma, a promocija hrvatskog pustolovnog turizma u svijetu neopravdano je zanemarena.
Ljubitelji avanturističkih aktivnosti, poput slobodnih penjača često dolaze samoorganizirani. Mnogi, pak, u inozemnoj turističkoj agenciji uplaćuju aranžman koji će uključiti i avanturističke aktivnosti u Hrvatskoj....
U svijetu su veliki trend i pustolovne utrke kojih je u nas sve manje jer puno koštaju i sponzorima su bezrazložno neinteresantne. Riječ je o utrkama koje ujedinjuju više multisportskih disciplina: planinsko trčanje - treking, brdski biciklizam, kajak, plivanje, rolanje, spuštanje konopom niz stijenu. U tri do pet dana prelazi se tako 300 do 500 kilometara, a kod nas su se održavale gotovo u svim hrvatskim krajevima....
Hrvatska ima izvanredne prirodne potencijale za pustolovni turizam i prava je šteta što te bogate bogomdane resurse slabo koristi. Adrenalinski sportovi pružaju niz mogućnosti za razvoj turizma, te bi uz kvalitetno razrađenu ponudu i dobru reklamu Hrvatska mogla mnogo ostvariti
- Nažalost, pustolovna turistička ponuda u nas je prilično disperzirana i dezorganizirana, te se svodi na umješnost nekoliko pojedinaca koji svojom domišljatošću na raznorazne načine uspijevaju prodati svoje aranžmane. Svi ostali prepušteni su slučaju', kaže Tanja Kraljić, (www.adventure-sport.net )ljubiteljica adrenalinskih užitaka koja u pustolovnom turizmu nije pronašla samo zabavu i opuštanje već i egzistenciju."