Prijateljstvo koje nadahnjuje i obvezuje

Povezanost s drugima je i razloga biti uspješan i sretan. Ponovno otvaranje rada Nadbiskupskog sjemeništa 1998. godine, uzrok svoj ima i u nepokidanim vezama žitelja Lašve sa Sjemeništem, usprkos zabrani rad od 1945. godine. Obnova Sjemeništa tu povezanost pretočila je u lanac prijateljstva kojeg su načinili, mnogi  dobri ljudi,  svojom molitvom, žrtvom i tako omogućili kvalitetan rad katoličkog Zavoda u središnjoj Bosni, u kojem i danas djeluje Osnovna škola, Gimnazija, Sjemenište i internat – s više od 700 đaka, uglavnom povratnika.

S nakanom izreći hvala, posvijestiti važnost povezanosti, Uprava sjemeništa organizirala je susret Prijatelja sjemeništa, 28. studenoga 2015. godine.  U ime ravnateljstva Zavoda, Rektor je, u pozdravu, ukazao na mnogostruku povezanost Sjemeništa s mnogim institucijama, župama, osobama, gospodarstvenicima iz doline Lašve.  Susret prijatelja Sjemeništa, osmišljen je s nakanom posvijestiti prijeđeni put, od obnove rada Sjemeništa do danas, s pogledom u sutra, posvijestiti, bar na trenutak, silnu dobrotu i žrtvu, znanih i neznanih, koji su omogućili obnovu i život sjemeništa. Negdje iz dubine srca, ne samo nas odgojitelja nego bivših i sadašnjih sjemeništaraca, izranja potreba, svima Vama, izreći hvala i to ne usputno i prigodno, nego istinsko hvala koje neka se iščita iz zajedništva koje je očitujemo ovim susretom, kazao je Rektor. Doživljaj prijateljstva koji izranja iz ovakvog susreta pomaže i sjemeništarcima znati biti prijatelj i gajiti povezanost našeg hrvatskog naroda.

Svojim nastupom susret su učinili ugodnim, hodočasnici iz župe Kruševo kod Mostara, predvođeni župnikom don Ljubom Planinićem.  Svoj mukotrpni rad, s mnogo ljubavi i emocija, prezentirali su solisti, župni zbor mladih, tamburaški orkestar pjevajući duhovne pjesme , a osobito one koje govore o ljubavi prema svome hrvatskom narodu, Bosni, Hercegovini, domu, ponosu i slavi.

Svojim pjevanjem, uz tamburaških orkestar, župni zbor iz Kruševa, zajedno s povratnicima u travnički kraj, uveli su nas u prvu nedjelju došašća, sudjelujući u slavlju na jutarnjoj svetoj Misi u sjemenišnoj crkvi. Pohodili su župu Uzašašća Gospodinova u Novom Travniku, gdje im je domaći bio vlč. Marinko Grubešić, te predvodili pjevanje na pučkoj Misi. Vrijeme svoga boravka u Lašvi iskoristili su pohoditi prekrasnu crkvu u povratničkoj župi Ovčarevo, doživjeli su ljepotu Vlašića i početak zimske idile na skijalištu Babanovac.

Pogledajte fotografije