PAPIN SUSRET S MLADIMA U SARAJEVU

"Imate veliki poziv, nikada ne gradite zidove koji razdvajaju, gradite samo mostove. To je radost koju nalazim u vama"

U Nadbiskupijskom centru za mlade „Ivan Pavao II." održan je susret pape Franje s mladima, posljednja točka njegova apostolskog pohoda Sarajevu. Tijekom susreta Sveti je Otac odgovorio na pitanja troje mladih iz Bosne i Hercegovine a unaprijed pripremljeni govor predao je pomoćnom banjolučkom biskupu Marku Semrenu. U medijima smo, glasilo je prvo pitanje jednog mladića, pročitali vijest da ne gledate televiziju. Želimo znati je li to istina, kako u tome uspijevate? Papa je odgovorio da je to točno i da televiziju ne gleda još od sredine devedesetih godina. „Jedne noći sam gledao televiziju i shvatio da to nije dobro. Od tada kada bih htio pogledati dobar film išao bih u kinematografsku dvoranu, ali mi je televizija bila dosadna, nije mi bila od pomoći. No ja sam star, znate, ja sam vam iz kamenog doba", našalio se Papa. „Shvatio sam da se vrijeme promijenilo, živimo u dobu slike. U dobu slike se mora isto činiti isto što i u dobu knjige: izabrati ono što je dobro za mene. Na prvome mjestu u tome smislu je odgovornost tvoraca televizijskih programa, da stvaraju nešto kreativno, da stvaraju ono što nas uzdiže, da stvaraju programe koji će ojačati prave vrijednosti, to je odgovornost. Drugo, znati izabrati programe, ako vidim da mi neki program ne čini dobro, umanjuje vrijednosti, da pruža nešto negativno, moram promijeniti program. Kao što se činilo u mojem kamenom dobu kada smo čitali knjige koje nam nismo odgovarale, pa bismo odbacili tu knjigu. Treće, prljava mašta, koja ubija duša. Kada je pojedinac navezan na kompjutor, rob računala tada naprosto gubi dušu. Ako na računalu tražiš prljave programe gubiš dušu. Zato televiziju i računalo treba koristiti za dobre stvari koja vas uzdižu", rekao je Papa.

Drugo pitanje upućeno Papi glasilo je: „Jeste li uspjeli osjetiti ljubav koju mladi osjećaju prema vama?" „Uvijek u susretu s mladima – odgovorio je Papa - osjetim radost, zbog ideala, zbog života. Ali vi imate jednu posebnost. Vi ste prvi naraštaj nakon rata. Vi ste cvjetovi jednog proljeća koje žele ići naprijed i ne želi se vratiti razaranju i onome što nas čini neprijateljima. Vidim u vama tu želju i zanos i to je novo za mene. Vidim da ne želite razaranja, ne želite neprijateljstva i želite zajedništvo. Imate veliki poziv, nikada ne gradite zidove koji razdvajaju, gradite samo mostove. To je radost koju nalazim u vama, odgovorio je Papa.

Treće pitanje upućeno Papi glasilo je: „Koju biste poruku mira poslali nama?" Papa je ponovio ono što je već rekao: o miru je lako pričati i moćnici često pričaju i teoretiziraju o miru dok zapravo prodaju oružje i šire rat. Očekujem iskrenost između onoga što mislite, osjećate i činite. Sve suprotno tome se zove dvoličnost. Pije nekoliko godina sam gledao film o ovom gradu. Naslov je bio „Most" i govorio je o ratnim stradanjima. Most uvijek ujedinjuje ali ako se most ne koristi da spaja postaje jako negativna stvarnost. Zato od vas prvog naraštaja nakon rata očekujem iskrenost, a ne dvoličnost, da budete most koji će spajati, rekao je Papa.

Na kraju susreta Papa je okupljenim mladima više puta uputio pozdrav: „Mir vama" na hrvatskom jeziku. „Vi ste proljetno cvijeće poslijeratnog razdoblja. Gradite mir, radite zajedno na miru, da ovo bude zemlja mira. Mir koji će nam donijeti radost. Mir se gradi zajedničkim snagama, muslimani, židovi, pravoslavni i katolici. Svi smo braća, svi se klanjamo jednom Bogu. Bog vas blagoslovio, ja vas od srca blagoslivljam, sve vas, i nemojte zaboraviti moliti za mene", poručio je na kraju Sveti Otac mladima. (kta/ika)