Održan Drugi međudekanski susret u Bosni i Hercegovini

U četvrtak, 30. travnja 2015. u prostorijama Nadbiskupskog sjemeništa Petar Barbarić u Travniku Drugi međudekanski susret na razini cijele Bosne i Hercegovine pod predsjedanjem nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića.

Na susretu su, uz kardinala Puljića, sudjelovali svi ostali članovi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine (BK BiH): biskup banjolučki mons. Franjo Komarica, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Ratko Perić, vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić, pomoćni biskup vrhbosanski mons. Pero Sudar, pomoćni biskup banjolučki mons. Marko Semren, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Lovro Gavran, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko i 25 dekana iz cijele BiH. Također su sudjelovali i članovi Vijeća za kler BK BiH koje je dalo inicijativu za ovakve susrete.

U svom pozdravu kardinal Puljić istaknuo je da ovaj susret ima u prvom redu za cilj poslati javnosti snažnu poruku zajedništva krajevne Crkve u Bosni i Hercegovini te međusobnog uvezivanja za hrabro suočavanje sa svim izazovima ovog vremena i ovih prostora. Napominjući da je završena kauza časnog sluge Petra Barbarića, istaknuo je da se očekuje Papino odobrenje čuda i potom datum proglašenja blaženim koje se predviđa upravo u Travniku.

Razmišljajući o točki dnevnog reda pod naslovom: „Pastoralni preustroj župa“, sudionici su u otvorenom bratskom ozračju iznosili svoja razmišljanja o najboljem načinu da se odgovori izazovu poratnog vremena kada je veliki broj župa ostao s malim brojem vjernika. Osvrćući se na teško vrijeme rata i prvih poratnih godina, izražena je osobita zahvalnost brojnim svećenicima, redovnicima i redovnicama koji su i tijekom najtežih dana rata i poraća ostali sa svojim vjernicima ili se među prvima vratili u razorene župe sa željom da se ostvari povratak. Sudionici su s tugom u srcu konstatirali činjenicu da se, ponajprije zbog nepravednog daytonskog ustroja zemlje ali i nedovoljne spremnosti brojnih međunarodnih i domaćih predstavnika vlasti, u mnogim mjestima dogodio malen povratak. U isto su vrijeme izrazili svoju spremnost i nadalje pastoralno skrbiti za sve vjernike te podupirati ostanak. Zbog nastalog nesrazmjera na pastoralnom planu u odnosu na broj vjernika i svećenika, razgovaralo se o načinima mogućeg preustroja župa koji bi omogućio potrebnu pastoralnu skrb svim vjernicima i u isto vrijeme vodio brigu o dobru svih svećenika te o pomoći u pastoralnoj skrbi velikog broja vjernika koji su otišli izvan svoje domovine Bosne i Hercegovine.

Sudionici su razmišljali i o nastavku izgradnje mostova međusobne povezanosti između krajeva, dekanata i župa s većim brojem vjernika s malobrojnim župnim zajednicama kako bi im bili prije svega duhovna i moralna, ali i materijalna potpora u nastojanju da opstanu svoji na svome. Ta međusobna povezanost bila bi posebno vidljiva tijekom proslave raznih blagdana, duhovnih obnova, susreta, hodočašća…

Svi sudionici uzeli su udjela u svečanom Misnom slavlju u sjemenišnoj crkvi sv. Alojzija Gonzage u znak zahvalnosti Bogu što je papa Franjo 18. ožujka 2015. odobrio Dekret o „herojskim krjepostima“ po kojem se slugu Božjega Petra može zvati Časnim. Euharistiju je predvodio kardinal Puljić, a propovijedao biskup Perić. (kta)

Pogledajte fotografije