OBILJEŽAVANJE SVJETSKOG DANA MISIJA U KŠC-u „Petar Barbarić“ TRAVNIK

Dana 14. i 15. listopada u KŠC-u „Petar Barbarić“ Travnik održano je prigodno predavanje uoči svjetskog dana misija. Predavanje je vodio vlč. Pavo Šekerija, duhovnik u sjemeništu i ujedno ravnatelj Papinskih Misijskih Djela u našoj Vrhbosanskoj nadbiskupiji, uz potporu karitativne sekcije koja djeluje u sjemeništu. Predavanje je održano u prepunoj dvorani Centra, a nazočili su svi učenici koji pohađaju KŠC, sa svojim profesorima, njih oko 900. Prvo je održano predavanje osnovcima od 5-9 razreda, a onda od 1-4 razreda osnovnog razreda, a potom 15. listopada i cijeloj srednjoj školi KŠC-a.

Na samom početku vlč. Pavo je pozdravio ravnatelja Centra vlč. Željka Marića, direktora osnovne škole Dragana Volića te srednje škole Vinka Martinovića te ukratko rekao zašto smo se okupili. Mladima je kazao da BiH skuplja milodare za biskupiju Morogoro – Tanzanija u kojoj djeluju dvojica hrvatskih misionara rodom iz Splitsko –makarske nadbiskupije: don Dražen Klapež i don Nikola Sarić. Vlč. Pavo je prvo zazvao svece koji su na neki način povezani sa misijama: sv Malu Tereziju, bl. Mariju Propetog Isusa Petković itd. a onda je uslijedila prezentacija. Prvo nas je voditelj upoznao s misijama, što su to PMD, kakvo je naše misijsko djelovanje u župi, kako mi pridonosimo našim misionarima te naše zalaganje u župskim zajednicama. Zatim, što su to misionari te što oni rade. Sve nam je to naš vlč. Pavo lijepo objasnio a onda nas je zamolio da i mi svojim molitvama i materijalnim sredstvima pomognemo misijama. Sjemeništarci su skupa sa vjeroučiteljima Ivicom i Marijom napravili kutiju u koju su svi prisutni mogli dati svoj dar za misije. Zatim je vlč. Pavo rekao kuda ide prikupljeni novac te što mi možemo učiniti za misije. Naposljetku smo pogledali dokumentarni film o radu naših dvojice misionara u Tanzaniji, koji je oduševio sve prisutne. Nakon filma smo se pomolili i završili ovo predavanje.

Ovo kratko predavanje o misijama bilo je doista zanimljivo, upečatljivo i originalno. Ovo je po prvi put da se u našem Centru održala ovakva prezentacija o misijama. Mladima se ovo dosta svidjelo, te su bili sretni da su se upoznali sa misijama i dali svoj mali doprinos. Hvala našem predavaču vlč. Pavi Šekeriji, sjemeništarcima i vjeroučiteljima što smo imali priliku upoznati se sa nečim tako poznatim a s druge strane i tako dalekima.

Za ovu VIII. Misijsku akciju Crkve u BiH u kojoj smo pomogli biskupiji Morogoro – Tanzanija, župa Dakawa naši mladi zajedno sa djelatnicima škole skupili su 500KM.

                                                                                                      Ivan Matijević, sjemeništarac IV. razreda