„MJESTO I PRIPADNOST ANIMATORA U ZAJEDNICI“

U KŠC „Petar Barbarić“ u Travniku održana druga formacija animatora Vrhbosanske nadbiskupije za rad s mladima u župi

Od 9. do 11. siječnja 2015. godine u Katoličkom školskom centru „Petar Barbarić“ u Travniku održana je druga formacija animatora Vrhbosanske nadbiskupije za rad s mladima u župi. Sudjelovalo je 29 mladih iz 12 župa, a tema vikenda bila je „Mjesto i pripadnost animatora u zajednici“.

Kroz različite vježbe, radionice i igre sudionici su se mogli uvjeriti u nužnost i važnost zajednice u više oblika. U prvoj radionici, posvećenoj obitelji, istaknuto je da nas obitelj odgaja, usmjerava i šalje u život. Cilj radionice bio je još jednom podvući veliku ulogu obitelji i u životu kršćanskog animatora.

Sljedeća točka programa posvećena je Crkvi kao zajednici. Sudionici su, podijeljeni u male skupine, na kreativan i slikovit način prikazali da da predstavljaju značajan dio Crkve i važan stup u navještavanju Evanđelja. Naglašeno je da svatko od animatora svojim talentima i sposobnostima doprinosi Kristovoj Crkvi, te da je u tome osobito specifično upravo poslanje animatora. Dalje je podvučeno da pripadati zajednici nije uvijek lako jer je „skoro nemoguće uvijek zadovoljiti zahtjeve i interese svih njenih članova“. Budući da su animatori, pored samostalnog rada, nerijetko uključeni u timski rad, kroz vježbu „Brodolomci“ nastojalo se usavršiti vještine njihovog dogovaranja i postizanja međusobnog suglasja.

Večernji program bio je edukativno-zabavnog karaktera. Sudionici su kroz par vježbi i igara spoznali kako mogu jedni drugima pružati sigurnost, međusobno se poticati, vjerovati te naposljetku natjecati, što je također istaknuto kao važan segment zajednice.

Važnost zajedničke molitve animatori su naglasili molitveno-meditativnim sadržajima dvije večeri za redom.

Tom prigodom slavljena je i Sveta misa koju je predvodio vlč. Marko Jukić. U prigodnoj propovjedi, između ostalog, istaknuo je da je Isus također bio animator instruktor i da su upravo njegovi apostoli bili animatori koji su učili od njega.

Uz Božji blagoslov i ustrajnost animatori će se ponovno sresti na trećoj formaciji u ožujku. (kta/mladicentar)