Ljubuški gospodarstvenici obnavljaju kriptu crkve s grobom Petra Barbarića

Prije dva mjeseca u Travniku je boravilo izaslanstvo dužnosnika iz općine Ljubuški i uspostavljena je suradnja s Katoličkim školskim centrom Petar Barbarić u Travniku, tako da je ovaj  četvrtak, 28. svibnja 2015. izaslanstvo iz Ljubuškog i iz župe Klobuk po drugi put ove godine posjetilo Travnik.  

Predvodili su ga Nevenko Barbarić, načelnik općine Ljubuški, fra Robert Jolić, župnik iz Klobuka pojačani uglednim gospodarstvenicima i predstavnicima općinske i županijske vlasti. 

Razlog ovog posjeta je donacija gospodarstvenika iz Ljubuškog koji su osjetili potrebu pomoći obnovi podrumskih prostorija Katoličkog školskog centra u Travniku u kojima je više od 50 godine bio zazidan i tako skriven lijes s posmrtnim ostacima Sluge Božjeg Petra Barbarića.

Svakog četvrtka u sjemenišnoj crkvi sv. Alojzija Gonzage smještenoj u zgradi Katoličkog školskog centra u Travniku, vjerni travnički i srednjobosanski katolički puk moli se za beatifikaciju Sluge Božjeg Petra Barbarića. Ovog četvrtka svetu misu u punoj sjemenišnoj crkvi predvodio je župnik iz Klobuka fra Robert Jolić, dok je na misi propovijedao đakon fra Ivan Tucić trenutno na svećeničkoj praksi u travničkoj župi Ovčarevo.

Prigodnim riječima sve prisutne na svetoj misi, posebno goste iz Ljubuškog, pozdravio je ravnatelj KŠC „Petar Barbarić“, vlč. Željko Marić i tom se prilikom iskrena srca zahvalio gospodarstvenicima općine Ljubuški koji su pokrenuli akciju kako bi sudjelovali u uređenju podrumskih prostorija.

U svom pozdravu župnik iz Klobuka, fra Robert Jolić je izrazio zadovoljstvo uspostavom suradnje ova dva grada, Travnika i Ljubuškog, koja neraskidivim vezama veže Sluga Božji Petar Barbarić.

"Kad je Petar pošao s ocem u Travnik putovali su 2 do 3 dana, a mi danas dođemo za 2 do 3 sata. Ljubuški i Travnik nisu više tako daleko, pa neka ove naše veze u buduće budu još kvalitetnije, čvršće i češće. Jer ako itko ima tako čvrstu vezu, imamo je mi Ljubušaci i Travničani koje povezuje Sluga Božji Petar Barbarić. On se rodio i živio jedan dio svoga života u Ljubuškom, a onda je došao ovamo i umro mlad na glasu svetosti te se nadamo da će uskoro biti proglašen blaženim." - rekao je klobučki župnik fra Robert i pozvao vjernike s područja Lašvanske doline da dođu u župu Klobuk, u rodno selo Petra Barbarića.

Akciji pomoći obnove kripte u kojoj je nakon premještanja s travničkog groblja Bojna smješten lijes sa zemnim ostacima časnog Sluge Božjeg Petra Barbarića te podrumskih prostorija mjesta u kojem je više od 50 godina bilo zazidano njegovo tijelo, uz Općinu Ljubuški pomogla su brojna gospodarska društva iz Ljubuškog, na put u Travnik pošli su predstavnici firmi: Džajić commerce, Centar Motor, Karliko, Elektro Milas, Autosalon MRM, AG Frigo, T&D Company, Favorit, Grupa Espresso, Avangard i Autoškole Džajić.

Za goste iz Ljubuškog u blagovaonici KŠC domaćin vlč. Željko Marić pripremio je ručak  i tom prilikom im još jednom zahvalio na donaciji.

Autor: LJ::portalFOTO: LJ::portal