KORIZMENA DUHOVNA OBNOVA ZA BOGOSLOVE I SJEMENIŠTARCE

Za bogoslove Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa iz Sarajeva i Nadbiskupijskog sjemeništa "Petar Barbarić" u Travniku

Zajednička korizmena duhovna obnova za bogoslove Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa iz Sarajeva i Nadbiskupijskog sjemeništa "Petar Barbarić" u Travniku održana je od 27. veljače do 1. ožujka 2015. u Travniku.

Susret dvaju odgojno-obrazovnih ustanova koji brinu za odgoj budućih svećenika započeo je u večernjim satima u petak, 27. veljače. Najprije su generalni duktori obje institucije predstavili zajednice iz kojih dolaze, nakon čega je uslijedila zajednička pobožnost Križnog puta, koju su animirali bogoslovi četvrte i pete godine.

U subotu, 28. veljače, nakon Svete mise koju je predslavio rektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa, preč. Josip Knežević, uslijedila su dva duhovna nagovora: prvi je održao vlč. Jakov Kajinić, duhovnik bogoslova, a drugi duhovnik sjemeništaraca vlč. Pavo Šekerija. Oni su u svojim izlaganjima sudionicima ukratko predstavili život Petra Barbarića, te su kroz primjere apostolskih prvaka Petra i Pavla budućim svećenicima govorili o ulozi pastira te važnosti molitve.

Poslijepodnevni subotnji program bio je rezerviran za sportsko-rekreativno druženje u kojem su se bogoslovi i sjemeništarci nadmetali u nogometu i košarci. Uspješniji u nogometu bili su sjemeništarci, a u košarci bogoslovi. U subotnje predvečerje svećeničkim kandidatima se pridružio i nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić koji je predvodio pokorničko bogoslužje te klanjanje Presvetom oltarskom sakramentu. Također sudionici duhovne obnove su nazočili i predstavljanju knjige Povijest religija vrhbosanskog svećenika don dr. Ante Ledića.

Posljednjeg dana duhovne obnove, u nedjelju, 1. ožujka kardinal Puljić slavio je svetu misu u sjemenišnoj crkvi sv. Alojzija Gonzage u zajedništvu s odgojiteljima sjemeništa i bogoslovije.

Velika korizmena duhovna obnova za sjemeništarce i bogoslove završena je zajedničkim ručkom, na kojem su odgojitelji obaju institucija izrazili nadu da će ovakav vid suradnje postati tradicija. (kta/kt)