Izlet na Bukovicu

Na spomendan sv. Valentina zaputismo se na šetnju prema Bukovici, selu udaljenom od Travnika 4 KM, a nalazi se na 1021 m nadmorske visine. Poslije sv. Mise, doručka i jednog studija 7 sjemeništaraca, duhovnik i rektor krenuli su u osvajanje Bukovice.

Jutro u Travniku bilo je oblačno i maglovito, ali ove hrabre mladiće to nije spriječilo da ne osvoje Bukovicu. Na Bukovici se nalazi kapelica posvećena  na događaj odsjecanja glave svetog Ivana Krstitelja, te novosagrađeni lovački dom gdje smo stali i okrijepili se. Bukovica je bila obasjana suncem dok je Travnik ostao u gustoj magli.

Neustrašivi smo, pa smo se odlučili popeti na još 300 m nadmorske visine gdje se nalazi planinski dom „Konjska“. U domu su nas zatekli domaći planinari koji su nas ugostili i ponudili nas čajem, kavom i domaćom šljivom.

Zaista smo uživali, snijega je bilo do koljena pa smo se valjali, grudali, pa čak i rektora uvaljali u snijeg. Putem smo slušali i hercegovačke gange u izvedbi Vinka Nenadića i Davida Bebeka. Zahvalni planinarima krenuli smo dalje, spustili smo se preko Konjske u Malu Bukovicu, zatim prema Gučoj Gori, a onda na tanane prema Travniku. Iako smo planirali doći do 17 sati, kada je studij, mi smo došli oko 19 sati, ali zato je kriv rektor koji nas je vodio na ćevape.

Naravno, ne bi bili mi sjemeništarci da se ne molimo, putem smo molili i krunicu te tako zahvalili Gospodinu na primljenom daru.

 
Ivan Mijač, maturus

 
Pogledajte fotografije