Biskupi, provincijali i dekani slavili Misu u sjemenišnoj crkvi u Travniku

U okviru prvog međudekanatskog susreta na razini cijele Bosne i Hercegovine, 30. listopada 2014. slavljena je Sveta misa u sjemenišnoj crkvi sv. Alojzija Gonzage u Travniku. Euharistiju je predslavio nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u zajedništvu s biskupima Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, franjevačkim provincijalima iz Sarajeva i Mostara te dekanima iz cijele Bosne i Hercegovine i svećenicima susjednih župa. Na Misi je sudjelovala i sjemenišna zajednica na čelu sa svojim poglavarima te brojni štovatelji sluge Božjeg Petra Barbarića koji svakoga četvrtka dolaze i mole kod njegovog groba u toj crkvi.

Pozdrav biskupima i svim svećenicima i vjernicima uputio je rektor sjemeništa vlč. Željko Marić. „Susret biskupa, iz naših biskupija u BiH, provincijala, dekana iz cijele BiH, koje se po prvi put, na razini države, organizira u nadbiskupskom sjemeništu u Travniku doživljavam i razumijevam kao iznova susret s izvorima Crkve u BiH. Travnik i travničko sjemenište nije samo srce BiH, ono je bilo, i ako Bog udijeli, bit će milosno izvorište za djelovanje Katoličke crkve u BiH. Susret biskupa, provincijala, dekana, koji promišlja potrebu i načine solidarnosti među katolicima u BiH, novija povijest još ne zabilježi. U njemu iščitavam ozbiljni pokušaj disanja punim plućima Mističnog Tijela Kristova – Crkve na našim područjima. Nakon dugih stoljeća ropstva, nemira i progona, rat i seljenje, zahtjev je današnjice da sve crkvene institucije u BiH pomognu i budu u službi kako bi Kristova Crkva u BiH 'izvezla na pučinu', hrabrije i jače iskoračila u hrabrosti živjeti evanđeoski“, kazao je rektor Marić

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić je kazao je da su se okupili na molitvu na zavjetni dan uz zemne ostatke sluge Božjeg Petra Barbarića kako bi se nadahnjivali na onoj vjeri kojom je on nosio svoju bolest, izvršavao svoje dužnosti i svjedočio svoju ljubav prema Srcu Isusovu, Blaženoj Djevici Mariji i Crkvi. „Pozvani smo svakog dana boriti se s manama u sebi i s negativnostima oko nas. Zato nam je potrebna snaga vjere i pouzdanja u Boga. Ako ikada, to nam je potrebno u ovom vremenu kako bi se suočili s izazovima kako bismo svjedočili svoje korijenje i svoju pripadnost Isusu Kristu“, kazao je kardinal Puljić. Ističući kako katolike u Bosni i Hercegovini prepoznaju upravo po tome što nedjeljom idu u crkvu na Misu, potaknuo je vjernike da se na Euharistiju nahrane Božjom riječju i Kristovim tijelom te se obuku u „štit vjere“. „Prva škola vjere je naša obitelj“, rekao je kardinal Puljić ističući potrebu da sačuvaju obitelj kao gnijezdo u kojem se uči vjerovati, moliti, zajedno živjeti, praštati, poštivati jedan drugoga… „To je prva škola. Sve druge škole su nadogradnja“, kazao je kardinal Puljić potičući na ustrajnost i vjernost po uzoru na slugu Božjeg Petra Barbarića. Pozvao je sve prisutne na čuvanje pravih obiteljskih vrijednosti i molitvu za nova svećenička i redovnička zvanja.

Budući da je upravo toga dana prije 20 godina papa Ivan Pavao II. imenovao nadbiskupa Vinka Puljića za kardinala, sjemenišna zajednica darovala mu je sliku uskrsnuća Gospodinova, rad akademskog slikara Ante Mamuše te obećala moliti se za njega. (kta)