Biskupi, provincijali i dekani razgovarali o međudekanatskoj suradnji

U četvrtak, 30. listopada 2014. u prostorijama Nadbiskupijskog sjemeništa Petar Barbarić u Travniku održan je susret ne temu međudekanatske suradnje na razini cijele Bosne i Hercegovine, a sudjelovali su biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine (BK BiH), franjevački provincijali i dekani iz svih biskupija u Bosni i Hercegovini koje ukupno imaju 29 dekanata (Vrhbosanska nadbiskupija 13, Mostarsko-duvanjska 8, Banjolučka 6 od kojih dva dekanata funkcioniraju kao jedan, te Trebinjsko-mrkanska 2 dekanata). Na susretu su učešće uzeli: nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, biskup banjolučki i predsjednik BK BiH mons. Franjo Komarica, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Ratko Perić, vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić, pomoćni biskup banjolučki mons. Marko Semren, provincijal Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Lovro Gavran, provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko i 24 dekana iz cijele BiH.

Uvodnu riječ uputio je predsjednik Vijeća za kler biskup Perić te podsjetio da su biskupi i provincijali, sa svom susretu održanom 29. travnja 2014. u Sarajevu, podržali ideju da se solidarnost na razini cijele domaće Crkve u BiH i na ovaj način pokaže na djelu i na duhovnom, materijalnom, kulturnom i svakom drugom planu. Biskup Komarica je zahvalio svima za dolazak te se osvrnuo na trenutno stanje Katoličke Crkve u Bosni i Hercegovini ističući potrebu snažnog zauzimanja za sve koji su ostali u BiH s posebnom brigom za one koji žive u dijelovima u BiH u kojima su manje brojni i za koje se najčešće nitko ne zauzima.

U svom obraćanju kardinal Puljić je izrazio radost zbog održavanja ovog susreta ističući da je Travnik izabran ne samo kao središte BiH nego i zato što je povijesna poveznica između Bosne, u kojoj je učio i preminuo sluga Božji Petar Barbarić, i Hercegovine u kojoj je ovaj sjemeništarac i isusovački kandidat rođen. Izrazio je nadu i da će u skoro vrijeme Petar Barbarić biti proglašen blaženim. Posebno važnim smatra stvaranje zajedničke strategije te čuvanje nade i pouzdanja u Boga kod ljudi u vremenu kada se kod mnogih pojavilo beznađe. Istaknuo je da je glavna zadaća biskupa i svećenika pastorizirati vjernike na svim razinama te odgajati posebno mlade ljude da budu sposobni, osnaženi vjerom u Boga, sučeliti se s problemima. Kazao je i kako trebaju biti spremni hrabriti jedni druge te nadilaziti sebičnost i rasti i solidarnosti.

U otvorenoj diskusiji dekani su imali prigodu progovoriti o stanju u pojedinom dekanatu te dati konkretne primjedbe. Zauzet je jedinstven stav o potrebi bolje međusobne povezanosti između dekanata te dogovoreno da se razrade načini uspostavljanja kontakta pojedinih dekanata, koji imaju veći broj vjernika, s onima dekanatima koji su pretrpjeli teška ratna stradanja i koji se u poraću također susreću s brojnim egzistencijalnim poteškoćama te imaju mali broj katolika. Nakon što se pokazalo očitim da je i u unutar pojedinih dekanata situacija u župama vrlo različita kada je riječ o broju vjernika i poteškoćama s kojima se susreću, naglašena je potreba bolje međužupne solidarnosti i povezanosti unutar pojedinog dekanata. Konstatirano je i da su brojne župe s juga Bosne i Hercegovine pritekle u pomoć župama pogođenim u poplavama u središnjem i sjevernom dijelu BiH. Rečeno je i da postoje brojni dobri primjeri međužupne potpore ili potpore pojedinih biskupija iz Hrvatske i svijeta. Osim što je bilo vidljivo dramatično stanje katoličkih župnih zajednica u entitetu Republike Srpske zbog malog broja preostalih vjernika te malobrojnog povratka i nebrige vlasti svih razina uključujući i većinu hrvatskih predstavnika vlasti u BiH, konstatirano je i da postoji veći broj župa na teritoriju Federacije BiH u koji se vratio mali broj vjernika kao i da je u župama, u dijelovima BiH s većinskim hrvatskim življem, sve veći broj mladića i djevojaka koji ne zasnivaju brak te da sve češće i odatle odlaze izvan BiH. Zbog svega navedenog naglašeno je da je, kroz razne vrste bolje međusobne povezanosti, moguće osnažiti ljude u vjeri i nadi, ali i pomoći na konkretan način te biti poticaj gospodarstvenicima i ljudima u vlasti da im prvotna briga bude otvaranje radnih mjesta koja će mnogima značiti ostanak u svojoj zemlji i svom zavičaju.

Središnji događaj susreta bilo je Euharistijsko slavlje u sjemenišnoj crkvi sv. Alojzija Gonzage s brojnim štovateljima sluge Božjeg Petra Barbarića koji svakoga četvrtka dolaze i mole kod njegovog groba u toj crkvi. Svetu misu slavio je kardinal Puljić u zajedništvu s biskupima i koncelebraciju provincijala i dekana te sjemenišnih poglavara i susjednih svećenika i sudjelovanje sjemenišne zajednice. „Danas smo ovdje svi zajedno kako bismo se nadahnuli na vjeri Petra Barbarića koja mu je pomogla da strpljivo podnosi svoju bolest, kojom je on vršio svoje svakodnevne dužnosti, častio Srce Isusovo i ljubio Crkvu“, kazao je kardinal Puljić u prigodnoj propovijedi te pozvao sve prisutne na čuvanje pravih obiteljskih vrijednosti i molitvu za nova svećenička i redovnička zvanja. (kta)