Duhovne vježbe za sjemeništarce

Trodnevne duhovne vježbe za sjemeništarce Nadbiskupijskog sjemeništa „Petar Barbarić“ održane su od 24. do 27. listopada u prostorijama sjemeništa. Na poziv našega duhovnika vlč. Jakova Kajinića voditelj ovogodišnjih duhovnih vježbi bio je vlč. Žarko Vladislav Ošap, duhovnik bogoslova na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu.

Susret je započeo zazivom Duha Svetoga i uvodnim razmatranjem u kojem je vlč. Ošap posebno naglasio da je za uspjeh duhovnih vježbi potrebna ponajprije čvrsta i iskrena volja svakoga pojedinca, te da duhovne vježbe trebaju biti početak i korijen našega popravka. Nakon što je razjasnio važnost duhovnih vježbi, vlč. Ošap je slijedećeg dana sjemeništarcima nastojao osvijestiti činjenicu da je vrijeme u kojem se trenutno svaki sjemeništarac nalazi, vrijeme osobnog razmišljanja i donošenja važnih odluka u životu.Također je naglasio da se mi mladi sada nalazimo u dobi kada se želimo odvojit od roditelja i svakoga autoriteta nastojeći biti sami sebi dostatni. U ovom periodu rasta i sazrijevanja važno je ne izgubiti identitet niti vertikalni – svoju vjeru, ni društveni – život u zajednici . Kao što je i do sada bila važna ljubav u odgoju tako je i u ovom životnom razdoblju jednako važna.   Često u tom vremenu doživljavaju neprihvaćanje društva i primoranost sakrivanja vlastitog identiteta kako bi se svidjeli drugima.„ Svaki je čovjek originalan i jedinstven u povijesti čovječanstva. Ti si, sjemeništarče, jedinstven i bez tebe bi povijest bila umanjena za jedan biser  iz Božje stvoriteljske ruke !“– zaključio je vlč. Ošap na kraju razmatranja.  

Slijedećeg dana vlč. Ošap je govorio kako smo mi koji imamo duhovni poziv pozvani istinski upoznati, nasljedovati i ljubiti Isusa, te da ga ni u kojem slučaju ne pokušavamo samo shvatiti razumom nego srcem. Samo srcem se povjeravamo i predajemo Onome u kojega imamo povjerenje.  „ Ako Isusa pokušaš shvatit samo razumom vjerojatno ćeš se sablazniti, kao i mnogi drugi iz Njegova vremena jer je Isusov život, gledajući samo ljudski, bio neuspješan, siromašan, izrugivan i na kraju sramotno ubijen, ali ako Isusu pristupimo srcem tek tada ćemo vidjeti i spoznati da se Njega isplati prihvatiti i slijediti, kao Onoga koji je sve bio spreman izgubiti da bi spoznao volju Božju! “ Jedno od razmatranja bilo je o pozivu i odazivu. Tu smo mogli razumjeti da Bog nas zove, a ne da smo mi Njega izabrali. Također smo imali priliku čuti najznačajnije karakteristike koje trebaju krasiti jednoga dobrog sjemeništarca: mladić molitelj, mladić ljubavi, mladić zajedništva, mladić koji voli svoj poziv i Crkvu.

Duhovnik Ošap je svaku večer, tijekom duhovnih vježbi, nudio sjemeništarcima mogućnost da ga pitaju što ih zanima. Pitanja su bila brojna, a odgovori iskreni i prožeti ljubavlju prema mladićima koji se nalaze na putu za svećeništvo. Tijekom trajanja duhovnih vježbi sjemeništarci su se klanjanjem Presvetom oltarskom sakramentu, sakramentom sv. ispovijedi, molitvom krunice, križnoga puta i osobnim razgovorom s voditeljem duhovno obogatili. Svaku večer su u sjemenišnoj kapelici slavili svetu misu pod kojom je voditelj propovijedao, a u subotu smo posebno razmišljali o Mariji Majci Crkve te je na kraju svete mise u udrugu „ Vojske Bezgrešne“ pristupilo 14 sjemeništaraca i tako stavili pod zaštitu Majke Božje. U svom završnom razmatranju voditelj je sve sjemeništarce pozvao da na sve ponude ovoga svijeta koje nas mogu udaljiti od Isusa odgovorimo čvrstom vjerom, hrabrom nadom i žarkom ljubavlju prema Bogu i bližnjima.

Duhovne vježbe su završile svečanom misom zahvalnicom u sjemenišnoj kapelici, te ručkom u blagovaonici gdje je se vlč. Žarku u ime svih sjemeništaraca zahvalio i uručio simboličan poklon  maturant Frano Marijanović . Zahvalni Bogu i njegovim darovima koje su primili preko voditelja sjemeništarci su obnovljena duha nastavili svakodnevni sjemenišni život.

Josip Dedić